A búvárkodás

Még soha nem volt olyan könnyű elkezdeni búvárkodni, mint ma, hiszen a víz alatti világ meghódítása nem igényel már sem kényelmetlen és bonyolult felszereléseket, sem különleges állóképességet. A ma átlagembere bátran indulhat a kékség súlytalan világának felfedezésére. Mindaz a csoda, ami ebben a birodalomban rejtőzik megtapasztalható megfelelő előképzettség birtokában. Ha ez megvan, feltárulnak előtted a világ óceánjai és tengerei. Nincs csodálatosabb dolog, mint egy súlytalan világban találkozni mindazzal a hihetetlen kalanddal, amit a mélység rejt.
Aki komolyan veszi a búvársportot, és szervezett formában akar részt venni benne, feltétlenül egy nemzetközileg elismert könnyűbúvár-szervezetben kezdje meg a hivatalos kiképzést, és végezzen el legalább egy gyakorlati tanfolyamot. A kiképzés és gyakorlás egyben bővíti a búvár ismereteit, meghozza önbizalmát és fokozza a búvárkodás örömét. Elfogadható búvárminősítés nélkül senkit sem engednek merülni egyetlen valamirevaló búvárbázison sem, sehol a világon. A búvárminősítést igazoló kártya az útlevél az útlevél az örömteli búvárkodáshoz.
A búvárkodás elsajátítása fokozatos tanulási folyamat, amelynek során a tanuló fokozatosan egyre magasabb szintre kerül. A kezdőknek szánt könnyűbúvár tanfolyam lényegében abból áll, hogy a jelentkező búvárjelölt megkapja a szükséges alapismereteket és megszerzi a nyílt vízi merülés tapasztalatait. Ezután következik a búvártanfolyamok jól felépített programsora, amely felöleli az elméleti előírásokat és a gyakorlati alkalmazásokat, valamint lehetővé teszi a tanulók számára, hogy a szakosodás magasabb szintjeire lépjenek. Az egyes szinteken a búvár nemcsak nemzetközileg elismert minősítést kap, hanem a víz alatti világgal is egyre jobban megismerkedik, és a szabadidő eltöltésének új, élvezetes módját tapasztalja meg. A fokozatos tanulással biztos technikai háttér mellett tapasztalatra és biztonságérzetre tesz szert.

Búvárminősítések:
A különbözo búvárszervezetek eltérő megnevezéssel lényegében azonos szintű búvárkiképzést nyújtanak.

  • Szabadtüdősbúvár: Rövid tanfolyam a jelentkezők bevezetése a víz alatti világba és önbizalmuk megteremtésére.
  • Kezdő készülékes búvár: Rövid uszodai tanfolyam, amely bevezeti a kezdőket a búvárkodásba, más néven szabadidős búvártanfolyam. Világszerte számos üdülőben vannak búvárközpontok.
  • Nyílt vízi búvár: A nyílt vízi önálló könnyűbúvár-légzőkészülékes merülés első szintje.
  • Haladó nyílt vízi búvár: A nyílt vízi tanfolyamon szerzett ismeretanyag és jártasság elmélyítése és hasznosítása, kiegészül a tájékozódás készségével és új az éjszakai merülés élményével.
  • Mesterbúvár: A vezetőképzés előtti legmagasabb fokozat, azok a búvárok szerezhetik meg, akik sokéves tapasztalattal és megfelelő merülési szakértelemmel rendelkeznek.
  • Merülésvezeto és segédoktató: A merülésvezetés két első szintje továbbfejleszti a búvár ismereteit és jártasságát, egyúttal olyan vezetői gyakorlatot ad, hogy a növendék alkalmassá válik búvárcsoportok vezetésére.
  • Búvároktató: Ez a minősítés arra jogosítja fel a búvárt, hogy a hivatásszerűen vagy részidős foglalkozásként búvárjelölteket tanítson.
  • Vezető oktató: A jelenleg elérhető legmagasabb oktatói szint.